24/3/09

FIRA DE LA CIÈNCIA


Els propers dies 26, 27 i 28 de març participam a la Fira de la Ciència juntament amb el CP Mare de Déu del Toro de Ciutadella i la Casa d'Oficis s'Aljub.

El nostre estand es titula Reconeix les plantes de Menorca i està situat a la planta baixa, just quan entres al recinte firal.


OBJECTIUS DE L'ACTIVITAT:
- Diferenciar els tipus de plantes d’una comunitat vegetal (en el nostre cas la marina de pins i ullastres d’es Pinaret de Ciutadella) i classificar-les en: arbres, arbusts, herbes i lianes.

- Saber utilitzar una clau dicotòmica per descobrir el nom de cada espècie vegetal.

- Investigar aplicacions de les plantes en l’àmbit de l’etnobotànica.

- Fomentar l’esperit investigador i l’hàbit d’observació.

-Potenciar actituds de curiositat i respecte per l’entorn natural.

L’Estand estarà format per onze aturades interactives.
Aturada interactiva 1: Hi haurà una mostra de les plantes més característiques de la marina de pins i ullastres d’es Pinaret sembrades en testos, les quals serviran per seguir el procés d’identificació, i mapes de la vegetació de l’illa de Menorca. En aquesta aturada ja s’identificaran les plantes en: arbres, arbusts, herbes o lianes.

Aturades interactives de classificació 2, 3, 4 i 5. Una vegada cada visitant compti amb una planta a identificar haurà d’anar, en funció de l’opció que hagi triat, a les diferents aturades interactives on, un cop hagi duit a terme l’experimentació que la clau d’identificació li indiqui, esbrinarà el nom de la planta. A més es convidarà els visitants, en funció de la planta identificada, a seguir investigant en els usos que han tingut i encara tenen les plantes.
Aturades interactives dels arbusts 6 i 7. Aprofundiment dels usos dels arbusts: la zona de les olors (perfums i olis perfumats) i zona del gust (les melmelades)


Aturada interactiva dels arbusts 8. Adaptacions de las plantes de Menorca.
Aturada interactiva de les herbes 9. Les plantes medicinals (remeis medicinals tradicionals fets amb plantes)

Aturada interactiva de les lianes 10. Zona multimèdia (producció pròpia d’un programa CLIC sobre les plantes)


Aturada interactiva dels arbres 11. Aprofundiment dels usos de les llenyes dels arbres, dels seus fruits i llavors (experiències relacionades amb les fustes dels arbres: escorces, anells anuals, densitats). Zona d’exposició de materials fets amb llenyes dels diversos arbres estudiats.
A totes les aturades interactives hi haurà una mostra real o gràfica (fotografies, pòsters, reproduccions...) de plantes i els usos que es fan d’elles, a més alguns dies es comptarà amb l’ajuda de professionals de la fusta que donaran una explicació sobre els usos tradicionals de les llenyes.